Kuva

Enfo palvelukehityksen aallonharjalla: IT-palveluita asiakkaita ja markkinaa kuunnellen
Sisältökappaleet
Text
Enfo toteuttaa jatkuvaa palvelukehitystä, sillä markkina muuttuu ja teknologia etenee koko ajan. Ennen kaikkea Enfo haluaa tarjota asiakkaille heidän tarpeisiinsa sopivia palveluita. Haastattelimme Enfon palvelukehityksestä vastaavaa Jussi Piipposta, Lead Consultant, Offering Development, joka kertoo, kuinka palvelukehitystä tehdään, ja mitä IT-palveluissa on pinnalla tällä hetkellä.
Kertoisitko, mitä merkitystä palvelukehityksellä on Enfolle? Miksi sitä tehdään?
“Palvelukehitystä tehdään Enfolla ennen kaikkea palveluportfoliomme asiakasarvon kehittämiseksi ja päivittämiseksi, jotta portfolio on sekä tänään että tulevaisuudessa merkityksellinen asiakkaille. Palveluidemme tulee tietysti olla markkinaan sopivia eli asiakkaillemme arvoa tuovia unohtamatta oman toiminamme kannattavuutta. Teknologia- ja palvelukehitys ei ole hidastunut, vaan päinvastoin – siksi meidänkin tulee olla valmiita muuntumaan, ja kehittämään nopealla tahdilla.
Seuraamme tarkasti, mitä markkinassa ja teknologiakentässä tapahtuu sekä millaista palautetta saamme asiakkailtamme ja yhdistämme kehitystrendit asiakastarpeeseen. Palvelukehityksemme tiekartalla onkin nähtävissä paljon sellaisia kehitysteemoja, jotka perustuvat asiakkaidemme esiin nostamiin tarpeisiin. Prosessimuotoisen palvelukehityksen myötä meillä on standardoitu tapa hallita suunnittelutyötä sekä palvelujen julkaisuja asiakkaillemme.
Text
Miten Enfo toteuttaa IT-palvelukehitystä käytännössä?
“Palvelumme on jaettu teknologiaryhmiin, joita ovat IT-hallinta-, loppukäyttäjä-, pilvi-, alusta-, verkko- ja tietoturvapalvelut. Ryhmien sisällä kaikilla palveluilla on omat palveluomistajat, jotka vastaavat yksittäisten palveluiden kehityksestä. Keräämme teknologiamarkkinasta ja asiakkailta tulevia signaaleja oman ideanhallintaprosessimme kautta: ideat kootaan keskitetysti ja arvioidaan, mitä ajatuksia lähdetään kehittämään eteenpäin. Kehitykseen menevät ideat lisätään palveluiden tiekartalle, jonka kautta voimme viestiä meillä työn alla olevista asioista myös nykyisille asiakkaille. Asiakkuuspäällikkömme käyvät tiekarttoja läpi asiakkaidemme kanssa ja ottavat heiltä vastaan myös uusia kehitysideoita. Me otamme palautteen huomioon palvelukehityksessä niin uusien kehitystarpeiden kuin jo olemassa olevien tuotteiden osalta.”
Text
Mitä nostaisit esiin Enfon palvelukehityksestä vuodelta 2024?
“Viime vuosi oli vahvasti tietoturvapainotteinen, mutta luonnollisesti myös tekoäly näkyi palvelukehityksessä. Työpöydällämme valmistui esimerkiksi tietoturvatietoisuuden parantamiseen liittyvä palvelu, jonka avulla voimme kouluttaa asiakkaitamme tunnistamaan sähköpostin kautta tulevia kalasteluhyökkäyksiä. Osana tällaista toteutusta voidaan myös selvittää, miten työntekijät reagoivat simuloituihin kalasteluyrityksiin. Asiakaskohtaisen koulutuksen tulokset kootaan yhteen ja jatkokoulutus tarpeita voidaan säätää niiden perusteella. Esimerkiksi tämä palvelukokonaisuus tuotiin meillä viime vuoden aikana tarjolle jatkuvana palveluna. Tekoälyyn liittyen julkaisimme vuonna 2024 muun muassa Microsoft Copilotiin liittyvän palvelukokonaisuuden, jossa siinäkin tietoturva on suuressa roolissa. Vaikka tekoäly tuo paljon mahdollisuuksia, sitä on voitava käyttää tietoturvallisesti.”
Enfo tekee kymmeniä palvelujulkaisuja vuosittain
Text
Mitä Enfon palvelukehityksessä on pinnalla juuri nyt, kun vuosi on jo hyvässä vauhdissa?
“Myös vuonna 2025 tekoälyn hyödyntäminen ja tietoturva näyttelevät merkittävää osaa palvelukehityksessämme. Yhtenä nostona Euroopan Unioni julkaisee enenevissä määrin säädöksiä, jotka tulee ottaa huomioon tarjoomaa suunnitellessa. Esimerkiksi uuden NIS2 – Euroopan unionin kyberturvallisuusdirektiivin tavoitteena on vahvistaa sekä EU:n yhteistä että jäsenvaltioiden kansallista kyberturvallisuuden tasoa tiettyjen kriittisten sektoreiden osalta. Toisin sanoen tietoturvaan liittyviä asioita tullaan sääntelemään entistä tarkemmin. Olemme kehittäneet tätä silmällä pitäen pian julkaisuun tulevan tietoturvakartoituksen, jolla tarkastellaan asiakkaiden valmiuksia ottaa direktiivin mukaiset vaatimukset huomioon omassa toiminnassaan."
Miltä tulevaisuus näyttää eli mihin suuntaan IT-palveluiden kehitys ja alan trendit ovat menossa?
Teknologia- ja palvelukehityksessä suurin vaikutus on globaaleilla IT-jäteillä, kuten Microsoftilla, Googlella ja AWS:llä. Nämä toimijat ovat investoineet miljardeja tuotekehitykseen, erityisesti tekoälyn saralla. Näiden teknologiaympäristöjen käyttöönottoon, hyödyntämiseen ja hallintaan liittyvä osaaminen asiakkaidemme tarpeiden kontekstissa on keskeinen osa meidän omaa palvelukehitystämme. Samaan aikaan tietoturvapalveluiden rooli korostuu, sillä tekoälyn myötä nousee uudenlaisia uhkia, joita on kyettävä torjumaan tehokkaasti.
Näiden rinnalla panostamme yhä vahvasti myös perustietotekniikkapalveluihin, kuten loppukäyttäjäpalveluihin ja hybridi-pilviratkaisuihin. Näiden ympäristöjen hallinta on meille yhä tärkeä kehityskohde, ja näille palveluille on markkinassa selkeä kysyntä.
Entä asiakkaiden toiveet – mikä heitä kiinnostaa juuri nyt?
“Teknologian kehitystrendit kuten AI, tietoturvan korostuminen ja digitaalinen mallintaminen aiheuttavat disruptiota IT-tarjoajien joukossa, ja vaikuttavat samaan aikaan myös asiakkaiden digitaalisessa liiketoimintaympäristössä. Yritysten liiketoiminta nojaa laajasti ja läpileikkaavalla tavalla tietotekniikkaan ja digitaalisuuteen. Edellä mainittujen vuoksi ilmassa voi olla epävarmuutta, jolloin kaivataan selkeitä ja helposti käyttöönotettavia IT-ratkaisuja. Tässä avainasemassa on palveluntarjoajan syvä asiantuntijuus. Tekoäly tulee myös entistä enemmän osaksi tavallisen työntekijän arkea ja sen käyttöönotto vaatiikin huolellista suunnittelua sekä organisaation toiminnallisessa että teknisessä kontekstissa. Tästä syystä Enfolla on kehitetty esimerkiksi Copilotin teknistä ja toiminnallista käyttöönoton tukea.
Asiakkaat hakevat jatkuvasti myös kustannustehokkuutta, erityisesti tietoteknisten peruspalveluiden osalta. Monet ovat halunneet siirtää työkuormia ja digitaalisia palveluita suurten toimijoiden pilvipalveluihin, mutta myöhemmin todenneet, ettei lopputulos olekaan ollut kaikilta osin niin kustannustehokas kuin alun perin odotettiin. Tämän vuoksi pilviympäristöjen kustannusoptimointi on noussut entistä tärkeämmäksi. Enfo tarjoaa kapasiteettipalveluita sekä julkipilvessä että omissa konesaleissaan, ja näiden yhdistelmällä voidaan rakentaa asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopiva, kustannustehokas kokonaisuus. Lisäksi Enfo tarjoaa kattavat pilven hallintamallit ja työkalut, jotka mahdollistavat pilven kustannusten optimoinnin.
Miten tiivistäisit Enfon ja asiakkaiden rajapinnan palveluvaihtoehtojen äärellä?
Asiakkaille on tärkeää varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus ja kannattavuus alati muuttuvassa toimintaympäristössä heille sopivimmilla, oikein hinnoitelluilla palveluilla ja siten, että palveluihin liittyvät riskit hallitaan asiakkaan edellyttämällä tasolla. Pahitteeksi ei ole sekään, että yhteistyö palvelutoimittajan kanssa on sujuvaa ja yhteistyö kehittyy jatkuvasti. Asiakkaamme haluavat menestyä omassa markkinassaan. Ennen kaikkea näihin asiakkailtamme tuleviin tarpeisiin me pyrimme parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan.”